- מהי ההגדרה לאביון?
- מקורה של מצוות מתנות לאביונים
- הלכות מתנות לאביונים
- החשיבות במצוות מתנות לאביונים
- לסיכום
אין כל ספק כי מצוות מתנות לאביונים היא אחת מתוך מצוות פורים הערכיות והחשובות ביותר ביהדות בכלל ובחג פורים בפרט. מצווה זו, נהוגה להתקיים במהלך חג פורים והיא חלה גם על גברים וגם על נשים. הרעיון מאחורי מצוות מתנות לאביונים הוא שכל אדם באשר הוא להעניק במהלך חג פורים מתנות לשני אביונים לפחות. כלומר, מתנה אחת לכל אביון.
במאמר זה, נעסוק במה היא ההגדרה הבסיסית לאביונים ומה מאפיין אנשים אלו. בנוסף לכך, נדבר על מקורה של מצוות מתנות לאביונים. יתרה מכך, נפרט בצורה מלאה את דיני המצווה. לבסוף, מה החשיבות העליונה של מצוות מתנות לאביונים במהלך חג פורים תוך התבססות על ספרו של הרמב״ם.
מהי ההגדרה לאביון?
בהיותה חלק ממנהגי חג פורים, ההגדרה הבסיסית לאביון הוא אדם הנמצא במצב שבו הוא ללא כל אמצעים מספקים לקיים את עצמו ואת התא המשפחתי שלו באופן בסיסי. כלומר, אדם זה ומשפחתו חיים מתחת לקו העוני. לצערנו הרב יש בישראל כיום המון אנשים המתמודדים עם עוני מוחלט ומוגדרים אביונים. לאור זאת, הלכות מתנות לאביונים מחייבות נתינה הנעשית ממניעים טהורים, והיא נועדה לעזור לאנשים אלו במהלך חג פורים.
מקורה של מצוות מתנות לאביונים
מקורה של מצוות מתנות לאביונים הוא סיפור מגילת אסתר שבה כתובה איגרת של מרדכי היהודי. איגרת זו נכתבה עבור היהודים שגרו במדינות שהיו תחת שליטתו של המלך אחשוורוש.
ציטוט האיגרת שכתב מרדכי היהודי (מגילת אסתר, פרק ט', פסוקים כ' – כ״ג):
וַיִּכְתֹּב מָרְדֳּכַי אֶת הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה, וַיִּשְׁלַח סְפָרִים אֶל כָּל הַיְּהוּדִים אֲשֶׁר בְּכָל מְדִינוֹת הַמֶּלֶךְ אֲחַשְׁוֵורוֹשׁ, הַקְּרוֹבִים וְהָרְחוֹקִים. לְקַיֵּם עֲלֵיהֶם לִהְיוֹת עֹשִׂים אֵת יוֹם אַרְבָּעָה עָשָׂר לְחֹדֶשׁ אֲדָר וְאֵת יוֹם חֲמִשָּׁה עָשָׂר בּוֹ, בְּכָל שָׁנָה וְשָׁנָה. כַּיָּמִים אֲשֶׁר נָחוּ בָהֶם הַיְּהוּדִים מֵאוֹיְבֵיהֶם, וְהַחֹדֶשׁ אֲשֶׁר נֶהְפַּךְ לָהֶם מִיָּגוֹן לְשִׂמְחָה וּמֵאֵבֶל לְיוֹם טוֹב, לַעֲשׂוֹת אוֹתָם יְמֵי מִשְׁתֶּה וְשִׂמְחָה וּמִשְׁלוֹחַ מָנוֹת אִישׁ לְרֵעֵהוּ וּמַתָּנוֹת לָאֶבְיוֹנִים.
על פי תיאור מאיגרת מרדכי היהודי מתוך מגילת אסתר, ניתן לראות כי חג פורים החל בחגיגות הניצחון של היהודים וזאת לאחר סיכול המזימה של המן הרשע להשמיד את היהודים החיים בממלכת פרס. אך יחד עם זאת, רק לאחר חלוף שנה מיום הניצחון ביקש מרדכי היהודי לציין את החגיגה הזאת כאירוע שנתי החל בכל שנה במהלך חודש אדר. בעקבות כך, הוסיף מרדכי לאירוע זה מנהגים אשר מאפיינים את חג הפורים מאז ועד היום: לשמוח, לקיים משתה פורים, לערוך סעודת פורים, לתת משלוחי מנות אחד לשני וכמובן להעניק מתנות לשני נזקקים לפחות – מצוות מתנות לאביונים.ֿֿ
הלכות מתנות לאביונים
- מספר האביונים והמתנות – שתי מתנות לשני אביונים לפחות. כלומר, מתנה לכל אביון. בנוסף לכך, כל הנותן מתנות לאלמנה ובנה הקטן יוצא ידי חובת שתי מתנות לשני אביונים. אך יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי כל המרבה מתנות לכמה שיותר אביונים הרי זה משובח!
- אופי המתנה – סכום כספי או דברי מאכל בלבד זאת על מנת שכל אביון יוכל ליהנות ממתנה זו במהלך חג פורים. הסיבה לכך היא שבעבר נמדדו אביונים לפי המחסור בבגדים אך בעקבות שינויי התקופות, הוחלט כי הצורך הבסיסי הראשוני של אביון הוא בכסף לרכישת מזון. לכן, כיום אנו מעניקים מתנה בדמות כסף או אוכל ולא בגדים.
- גובה סכום כספי – נושא זה חלוק על ידי פוסקים רבים: יש כאלה הטוענים כי די במתן סכום כסף מינימלי ואילו אחרים טוענים כי יש לתת סכום כספי אשר מאפשר לכל אביון לרכוש מנת אוכל ראויה.
- במידה ולא נמצא אביון במהלך החג – במצב זה, יכול אדם להעניק מתנה לאביון שיימצא גם לאחר החג. בנוסף לכך, כל מי שלא מכיר שני אביונים יכול לתת את המתנות לגבאי צדקה או גמ״ח ואלו ידאגו להעניק מתנות לאביונים.
- מועד הענקת מתנות לאביונים – ההלכה טוענת כי יש להעניק מתנות לאביונים ביום קריאת מגילת אסתר. הסיבה לכך היא על מנת למנוע מצב שבו יחולקו מתנות (כסף) לאביונים בשבת. מצב זה יחייב את האביונים לסרב למתנה מחשש לחילול שבת ויגרום אכזבה בקרבם. לכן, הוחלט כי המתנות יחולקו ביום קריאת המגילה בלבד. כל זאת, לנוכח האיסור בקריאת מגילת אסתר במהלך יום השבת.
החשיבות במצוות מתנות לאביונים
על פי של הרמב״ם, מצוות מתנות לאביונים היא המצווה החשובה ביותר מבין מצוות חג פורים.
כך הוא טוען מתוך ספרו:
״מוטב לאדם להרבות במתנות אביונים, מלהרבות בסעודתו ובשלוח מנות לרעיו; שאין שם שמחה גדולה ומפוארה, אלא לשמח לב עניים ויתומים ואלמנות וגרים, שהמשמח לב האומללים האלו מידמה בשכינה, שנאמר: "כִּי כֹה אָמַר רָם וְנִשָּׂא, שֹׁכֵן עַד וְקָדוֹשׁ שְׁמוֹ–מָרוֹם וְקָדוֹשׁ, אֶשְׁכּוֹן; וְאֶת-דַּכָּא, וּשְׁפַל-רוּחַ, לְהַחֲיוֹת רוּחַ שְׁפָלִים, וּלְהַחֲיוֹת לֵב נִדְכָּאִים." (ישעיהו נז, טו).
בציטוט זה הרמב״ם טוען כי על כל אדם להרבות במתנות לאביונים אף יותר מהריבוי בסעודות פורים ומשלוח המנות. לטענתו, אין שמחה גדולה יותר מאשר לשמח ולהחיות את ליבם של האביונים על ידי הענקת מתנות אלו.
לסיכום
לאור כל אלה, אין ספק שמצוות מתנות לאביונים היא מצווה חשובה ביותר ביהדות בכלל ובחג פורים בפרט. על אחת כמה וכמה, שמצווה זו נשמרת ומתקיימת בצורה מדהימה מתקופת מגילת אסתר ועד לימינו אנו.
יתר על כן, למצווה זו יש ערך מוסרי עליון והוא עזרה לעניים. ערך מוסרי זה, מציג את היהדות במלוא הדרה ומוכיח כי העם היהודי הוא עם בעל נתינה ועזרה הדדית מדהימה לכל אדם אשר זקוק לה. לשם כך, חשוב מאוד שאנו כחברה וכעם נקפיד בקיום מצוות מתנות לאביונים לא רק במהלך חג הפורים אלא לאורך כל השנה. כל זאת, כדי שנוכל להמשיך ולפזר את הנתינה העוצמתית של העם היהודי לכל עבר.
תנו מעט – קבלו המון!
שיהיה לכולנו חג פורים שמח ומלא בנתינה!