- סיפור מגילת אסתר
- ממלכת פרס
- גורלה האכזר של המלכה ושתי
- המלך אחשוורוש מחפש מלכה חדשה
- אסתר – המלכה החדשה בממלכת פרס
- מרדכי מציל את אחשוורוש מניסיון התנקשות
- המן הרשע מבקש לטבח ביהודי ממלכת פרס
- סופו של המן הרשע
- מגילת אסתר – סוף טוב!
סיפור מגילת אסתר
מצווה אחת מתוך 4 מצוות פורים העיקריות (שנקראות גם ארבעת הממים) ביותר במהלך חג פורים היא קריאת מגילת אסתר. מצווה זו חלה על גברים, נשים וילדים כאחד ויש לקרוא בה גם בערב וגם בבוקר שלמחרת (י״ג וי״ד באדר). לאור זאת, חשוב לנו להנגיש לכם את הסיפור המדהים העומד מאחורי מגילת אסתר בצורה הברורה ביותר. החל מבקשתו של המן הרשע לטבוח בכל יהודי ממלכת פרס. דרך התושייה הרבה של מרדכי ואסתר להצלת בני עמם. עד התהפכות הגורל של יהודי ממלכת פרס שבסופו המן עצמו הוצא להורג יחד עם עשרת בניו.
ממלכת פרס
תחילה, סיפור מגילת אסתר מתחיל בממלכת פרס הנשלטת בידי המלך אחשוורוש ולצד יד ימינו המן הרשע. אחשוורוש מלך פרס, היה ידוע כאדם בעל משרתים רבים וממון גדול. בנוסף לכך, לצידו של המלך אחשוורוש הייתה המלכה ושתי. באותה התקופה, ושתי הייתה נחשבת לאישה היפה בעולם ולפי הסיפור במגילת אסתר הייתה נוהגת להתקלח רבות – כל שעה ביום, להתאפר ולהתבשם.
גורלה האכזר של המלכה ושתי
בתחילתו של סיפור מגילת אסתר, אנו עדים לגורלה האכזר של ושתי והוא הוצאתה להורג. הסיבה לכך, הוא הסירוב מצד ושתי המלכה להגיע למשתה הגדול שערך המלך אחשוורוש בארמון המלוכה. לאור סירובה של ושתי, אחשוורוש קובע את גזר דינה כדין של כל אדם אשר ״מסרב להגיע אל המלך״ והוא עונש מוות. בעקבות כך, המלך אחשוורוש מחליט להתחיל בחיפוש אחר מלכה חדשה אשר תירש את מקומה של ושתי.
המלך אחשוורוש מחפש מלכה חדשה
לאחר החלטת המלך אחשוורוש להוציא להורג את מלכתו ושתי, הוא מחליט לערוך חיפושים אחר מלכה חדשה אשר תירש את מקומה. בעקבות כך, אחשוורוש מזמן את הנשים היפות ביותר בממלכה אל ארמונו. מבין כל הנשים הללו, זומנה גם אסתר אחותו של מרדכי שהיה ראש הקהילה היהודית בממלכת פרס.
אסתר – המלכה החדשה בממלכת פרס
ראשית, היות ואסתר הייתה יהודייה, היא לא שמחה מהרעיון להיות מועמדת למלכה ולהינשא אל המלך אחשוורוש אשר נחשב לגוי. אך עם זאת, בעקבות גורלה המר של המלכה ושתי, היה ברור לאסתר וכמובן לכל אישה אחרת אשר הוזמנה לארמון המלוכה, כי סירוב הגעה אל המלך משמעו הוצאה להורג. לפיכך, כאשר הגיעה אסתר אל הארמון ופגשה באחשוורוש הוא התאהב ביופייה המדהים והחליט מיד כי אסתר היא היורשת לכתר מלכת פרס. כל זאת, ללא ידיעת אחשוורוש כי אסתר יהודייה.
מרדכי מציל את אחשוורוש מניסיון התנקשות
באותם הימים, למלך אחשוורוש היו שני שומרי סף: בגתן ותרש. לפי דעות רבות, שומרי סף אלו היו קרובי משפחה של המלכה ושתי. בגתן ותרש זעמו מאוד על הוצאתה להורג של ושתי וכפעולת תגמול, תכננו לנקום ולהרוג את המלך אחשוורוש על ידי הרעלה. אך עם זאת, מרדכי שאז ידע 70 שפות שונות שמע על המזימה של שומרי הסף וסיפר זאת לאסתר המלכה וזאת הודיעה לאחשוורוש אשר ניצל לבסוף מניסיון ההתנקשות בחייו.
בנוסף לכך, הסיבה לרצונו של מרדכי להציל את אחשוורוש הייתה לצורך קבלת אישור לבנות את בית המקדש. אולם, מרדכי לא קיבל את מבוקשו עבור הצלת אחשוורוש. זאת לאור, ההבנה העמוקה של אחשוורוש כי אינו יכול להרשות לעצמו וכמובן למרדכי להקים את בית המקדש. בנוסף, מינה אחשוורוש את המן אשר היה ידוע בשנאתו ליהודים, לתפקיד מפתח אשר יוודא כי בית המקדש לא יוקם לעולם.
יתרה מכך, מרדכי היהודי קיבל תגמול אחר עבור הצלת המלך אחשוורוש. התגמול היה סיבוב של כבוד ברחבי ממלכת פרס תוך לבישת בגדי המלך, רכיבה על הסוס המלכותי וליווי אישי של המן הרשע אשר הצהיר לכל עבר ״ככה יעשה לאיש אשר המלך חפץ ביקרו״.
המן הרשע מבקש לטבוח ביהודי ממלכת פרס
באותם ימים, המן הרשע היה ידוע בשנאתו ליהודים בממלכת פרס. כל זאת, מתוך קנאה להיותם אנשים פיקחים, חכמים ואנשי עסקים ממולחים. יתרה מכך, האדם אשר היה שנוא עליו במיוחד מבין כל היהודים הוא מרדכי אשר היה באותה תקופה ראש הקהילה היהודית בממלכת פרס. בייחוד, לאחר שמרדכי הציל את המלך אחשוורוש דבר אשר יצר קנאה רבה אצל המן.
בעקבות כך, המן החליט להטיל ״פור״ – הגרלה באמצעות פתק המציין את התאריך בשנה בו הוא יטבח בכל היהודים אשר חיים בממלכת פרס. לאחר ביצוע ההגרלה, המן ניגש אל אחשוורוש ומבקש ממנו לחתום על ההצהרה לטבוח ביהודים. כל זאת, ללא ידיעת אחשוורוש כי אשתו אסתר שייכת לאותו עם יהודי שבו מבקש המן לטבוח.
לאחר חתימת ההצהרה לטבוח ביהודים על ידי אחשוורוש, מחליט המן לגדל עץ גבוה במיוחד ובו הוא מתכנן לתלות את מרדכי היהודי. לאור זאת, כאשר שמעה אסתר המלכה על גורלו של העם היהודי בממלכת פרס, היא מעדכנת את אחיה מרדכי. בשל כך, מחליט מרדכי היהודי להכריז על 3 ימי אבל וצום לאות הבשורה המרה. במהלך שלושת ימים אלו, אסתר המלכה מזמנת פעמיים את המן ואחשוורוש למשתה וזאת כדי לבשר למלך על התכנית של המן לטבוח בבני עמה.
סופו של המן הרשע
במהלך המשתנה השני, אסתר מתוודה בפניי אחשוורוש שהיא יהודייה וכי המן רוצה להרוג את כל בני עמה. לאור התוודות זו, תוקף את המן לחץ רב והוא קופץ על אסתר ומחבק אותה על מנת להתגונן. בעקבות כך, רואה המלך אחשוורוש במגע זה חומרה רבה ואומר להמן: ״ לא מספיק ברצונך להרוג את העם של אשתי אלא אתה גם רוצה לקחת אותה ממני?״. כתוצאה מכך, מחליט אחשוורוש להוציא להורג את המן הרשע ועשרת בניו ולתלות אותם באופן האירוני ביותר על העץ אשר שתל המן עצמו לטובת תליית מרדכי היהודי.
מגילת אסתר – סוף טוב!
בזכות תושייתם הרבה של אסתר המלכה ומרדכי היהודי, ניצלו היהודים בממלכת פרס מרוע הגזירה של המן הרשע שלבסוף הוצא להורג יחד עם עשרת בניו. בנוסף, החליט המלך אחשוורוש כי מרדכי היהודי הוא יד ימינו החדש דבר אשר הפך את מרדכי לגדול היהודים בממלכת פרס.
לסיכום, ניתן לראות שמה שהתחיל בתור מזימה להשמדת יהודי ממלכת פרס, התהפך ליום הנקמה של היהודים בכל המבקשים לטבוח בהם. לאור זאת, אנו מציינים את חג הפורים כיום הניצחון של היהודים בממלכת פרס מאז ועד לימים אלו, תוך החובה לחגוג את את פורים בשמחה רבה או כפי שאמר מרדכי: ״ליהודים הייתה אורה ושמחה וששון ויקר״. חג פורים חוגגים באמצעות קיום מצוות פורים וגם קיום מנהגי חג פורים. למשל, חוץ ממצוות פורים של קריאת מגילה, יש לקיים גם מצוות מתנות לאביונים שהיא מצווה נוספת מארבעת הממים.
מאחלים לכם חג פורים שמח!