פורים קטן
גם אתם שואלים מה זה פורים קטן? כידוע, חג הפורים שכולנו מכירים חל בכל חודש אדר בלוח השנה העברי. אך השנה (2022), בתאריך י״ד באדר א' מגיע לבקר אותנו אורח מיוחד. אורח זה, הוא אחיו הקטן של חג פורים שכולנו מכירים ולכבודו אנו נציין את ״פורים קטן״.
מדובר ביום מיוחד מאוד. מדוע? כי הוא קורה אחת לכמה שנים כאשר השנה הינה שנה מעוברת! לאור זאת, אנו בטוחים שיש לכם מספר שאלות סביב מהי שנה מעוברת, מהי המשמעות של פורים קטן וכמובן אילו מנהגים ומצוות חלים עלינו ביום זה. על כל אלו, אנו נענה בהרחבה בפוסט הבא.
המשמעות של פורים קטן?
בכל שנה מעוברת בתאריך העברי י"ד באדר א', אנו מציינים את ״פורים קטן״. כלומר, בשנה מעוברת שבה יש אדר א' ואדר ב' נציין פעמיים את חג פורים: קטן וגדול. בנוסף, ציון יום זה בכל שנה מעוברת נועד לייצר הבדלה בין י״ד באדר א' לבין ט״ו באדר ב' שבו אנו מציינים וחוגגים את ״פורים גדול״ הלוא הוא חג הפורים שכולנו מכירים על שלל מצוותיו.
מהי שנה מעוברת?
על פי הלכות העם היהודי, שנה מעוברת היא שנה המגיעה אחת לכמה שנים ובה במהלך חודש אדר מציינים פעמיים – אדר א' ואדר ב'. כלומר, לוח השנה העברי מבוסס כולו על מחזורו של הירח. לכן, יש צורך בעיבור של השנה כדי להתאים אותו לעונות השנה שכולנו מכירים אשר מבוססות על מחזור השמש. לפיכך, שנה מעוברת היא שנה בה חלים 13 חודשים במקום 12.
מצוות פורים ומנהגיו חלים ביום זה?
אמנם, מצוות פורים המוכרות העיקריות (כמו מתנות לאביונים) של פורים חלות בחג פורים הגדול שכולנו מכירים. כמו כן, מנהגים מוכרים כמו לבישת תחפושות פורים לא חלים ביום זה. אך עם זאת, ישנם מספר מנהגים החלים ביום זה:
- איסור על תענית או צום
- איסור על הספדים
סיכום
לסיכום, ציון יום זה הוא אירוע ייחודי לעם היהודי היות והוא קורה אחת לכמה שנים. כלומר, בכל שנה מעוברת שבה נציין גם את אדר א' וגם אדר ב'. לפיכך, פורים קטן הוא לא רק יום מיוחד מאוד אלא הוא גם תזכורת לכולנו להתחיל להתכונן לחג פורים הגדול ולוודא שהוא יהיה פשוט ענק!
אז שיהיה לנו פורים ״קטן – קטן״ אבל שמח! ?